De kracht van belevingsgerichte zorg

Uitgaan van persoonlijke voorkeuren en gevoelsleven

Bij Goedemorgen zijn we ervan overtuigd dat de zorg voor iemand met dementie vele malen verder gaat dan enkel verzorgende en verplegende werkzaamheden. We vinden het belangrijk om alle aandacht te hebben voor de persoonlijke voorkeuren, gevoelsleven, levensgeschiedenis, hobby’s en passies van bewoners.

Op deze manier kunnen we samen met de bewoners, ondanks de dementie veel uit het leven van alle dag halen. Zo helpen we bewoners met het blijven (of opnieuw) uit oefenen van hobby’s en passies. Iemand die bijvoorbeeld vroeger graag piano speelde helpen we om weer opnieuw piano te spelen. Vaak zie je in de praktijk dat hobby’s en passies die vroeger werden uitgeoefend op latere leeftijd nog goed uit te oefenen zijn. Zeker voor ouderen met dementie. Oftewel jong geleerd, oud gedaan. Ruud Dirkse heeft hier een prachtig boek over geschreven (zie website). Op deze manier kun je zoveel betekenen in het gevoel van eigenwaarde voor iemand met dementie. Voor ons een belangrijk uitgangspunt in de begeleiding van elke dag.